Fundacja Talentów

Czy miałeś kiedyś wrażenie, że nie robisz tego co robić powinieneś? Większość ludzi marnuje swój bezcenny czas, energię i ciężko zarobione pieniądze na próbach spełniania się w obszarach, w których kompletnie nie powinni działać. Najwyższy czas „dogrzebać” się do swojego wrodzonego potencjału, dzięki któremu realizując swoje cele będziesz pewny, że to co teraz robisz jest właśnie tym w czym jesteś najlepszy.

Odkryj swoje talenty

Jak działamy?

Inspirujemy do działania oraz umożliwia zdobywanie kompetencji niezbędnych do znalezienia wymarzonej pracy lub do skutecznego prowadzenia swojej własnej firmy. Fundacja jest członkiem m.in. Związku Pracodawców Pomorza, co daje niepowtarzalną możliwość poznania i współpracowania z ludźmi „wpływu”, ludźmi sukcesu.

Fundacja na Rzecz Rozwoju Talentów powstała aby pomóc ludziom odkryć swój potencjał i wrodzone talenty, odnaleźć swoje naturalne predyspozycje i dać sobie szansę skorzystać z nich w budowaniu swojej ścieżki kariery.

Fundacja na Rzecz Rozwoju Talentów jest pierwszą w Polsce organizacją non-profit odkrywającą i rozwijającą talenty będące fundamentem naszego rozwoju.

Video inspiracja

Poznaj warunki sukcesu

Reguła wzajemności

Wideo przybliża zasady budowania wartościowych relacji w oparciu o regułę wzajemności, m.in. na podstawie bajki o pomocnym szewczyku Dratewce.

Sukces i szczęście

To wideo odpowiada na pytanie, czy i w jakim stopniu potrzebni są nam do szczęścia inni ludzie.

Bardzo głodny pies

W dobie zalewu informacji i łapczywego pochłaniania różnej wiedzy, mówimy o tym czy można nauczyć się pływania z książki i czy warto robić interesy z głodnymi psami.

Audio inspiracja

Poznaj warunki sukcesu

Współpracujemy tylko z ludźmi o odpowiednich cechach. Cechach, dzięki którym mogą rozwijać się sami oraz inspirować do rozwoju innych. Są to przede wszystkim:

Skromność i pokora – cechy dające chęć zdobywania nowej wiedzy, doświadczania i otwartości na zmiany.
Ogromna siła i determinacja – dająca możliwości realizacji swoich marzeń i celów oraz wyciągania konstruktywnych wniosków z porażek.
Silna wiara – m.in w to, że „W życiu nie ma nic za darmo”!

Przed zgłoszeniem chęci współpracy zastanów się dokładnie czy takie cechy posiadasz, ponieważ podczas procesu rekrutacyjnego bedziesz musiał nas o tym PRZEKONAĆ.

Nasze Motto

„Pomóż mi zrobić to samemu!”

Poznaj nas bliżej

Założenia, dobre praktyki, inicjatywy

01. Założenia - Nasza misja

Misją naszej Fundacji jest odkrywanie i rozwijanie talentów będących fundamentem rozwoju każdego człowieka. Jesteśmy pierwszą w Polsce organizacją non-profit, która pomaga ludziom osiągnąć sukces własnymi siłami.

„Nie dajemy ani ryby, ani wędki.” Inspirujemy ludzi do tego, żeby mieli motywację, aby „tę wędkę” potrafili i chcieli przygotować sobie samemu. Dzięki temu przechodząc kolejne etapy zdobywania wiedzy, doświadczenia i odpowiedniej postawy mogą łowić z życia to co „chcą łowić” i odnosić sukcesy. Tym, którzy nie wiedzą jeszcze co chcą łowić, pomagamy to dostrzec i znaleźć, tak, aby obrany przez nich kurs, był tym dla nich właściwym.

02. Dobre praktyki - jak odnieść Sukces

Świadomość własnych możliwości i talentów pozwala zdecydować jaką wiedzę i jakie doświadczenie zdobywać, aby odnieść sukces. Po co tracić czas na realizowanie się w dziedzinach do których nie jesteśmy stworzeni? Projekty, prowadzone w Fundacji, od samego początku są dopasowywane zgodnie z predyspozycjami podopiecznych, tak aby zmaksymalizować ich potencjał i dać im możliwość rozwoju obszarów, w których są najlepsi.

Głównym celem Fundacji jest inspiracja i motywacja do działania, żeby każdy podopieczny mógł i chciał odnaleźć właściwą ścieżkę swojej kariery i podążał nią wytrwale.

Oprócz wsparcia merytorycznego, podopieczni mają także możliwość zyskać cenne kontakty i poznać wpływowych ludzi. Sprawdzając podopiecznych w konkretnych zadaniach, wiemy czego możemy od nich oczekiwać i komu możemy ich polecić. Jest to niezwykła szansa na zdobycie wymarzonej pracy lub pozyskanie wspólników albo potencjalnych klientów do tworzenia swojego własnego biznesu w przyszłości.

03. Inicjatywy - nasze plany.

Jedną z inicjatyw Fundacji jest organizacja konferencji, na których poruszany będzie temat talentów. Po co je rozwijać, jak to robić i jak je potem wykorzystywać.

Kolejnym krokiem jest tworzenie videocastów edukacyjnych, produkcja filmów dokumentalnych oraz reportaży na temat rozwoju osobistego, odnajdywania swoich talentów oraz budowania relacji, czyli sztuki networkingu.

Planowane jest także uruchomienie internetowej stacji radiowej, w której podstawą byłyby dyskusje na temat rozwoju osobistego w różnych dziedzinach życia. Wstępem do tego przedsięwzięcia są „Dilerzy Biznesu”, podcasty poświęcone tematyce biznesowej, odnoszeniu sukcesu oraz budowaniu kariery.

Dodatkowo, Fundacja ma zamiar stworzyć wydawnictwo, które wydawać będzie audiobooki, e-booki oraz bajki dla dzieci rozwijające kreatywność i inspirujące do odkrywania swoich talentów. Ponadto, planowane jest tłumaczenie i wydawanie książek, których nie ma na Polskim rynku, m.in. prace Andrew Carnegiego.

W planach Fundacji jest jeszcze kilka innych projektów, które będą realizowane w najbliższej przyszłości. Będziemy się nimi dzielić niebawem!

Współpracujemy z najlepszymi

• Konfederacja Lewiatan

Konfederacja Lewiatan

Fundacja ściśle współpracuje z Konfederacją Lewiatan, jedną z największych organizacji biznesowych w Polsce, dzięki czemu nasi wolontariusze i podopieczni mają możliwość dostania się na ciekawe i przydatne w dalszym życiu zawodowym praktyki, staże oraz zatrudnienie w dobrze prosperujących firmach.

• Pracodawcy Pomorza

Pracodawcy Pomorza

Związek Pracodawców Pomorza jest organizacją zrzeszającą ok. 700 pomorskich przedsiębiorstw. Fundacja jest jej członkiem i dzięki tej współpracy może realizować większość swoich projektów.

• Asbiro

Asbiro

Podczas organizowanych przez fundację eventów, spotkań i konferencji swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z uczestnikami wykładowcy i partnerzy Uniwersytetu ASBIRO.

• Politechnika Gdańska

Politechnika Gdańska

Od 2014 roku rozpoczęliśmy współpracę z Politechniką Gdańską. Zorganizowaliśmy wspólnie cykl wykładów dla studentów i kadry naukowej, na temat rozwijania przedsiębiorczości, umiejętności budowania wartościowych relacji oraz rozwoju swojej kariery.

• Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza

Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza

Wspólnie z Regionalną Izbą Gospodarczą Pomorza od 2013 roku rozpoczęliśmy realizację projektu pod nazwą: ``Forum Efektywnego Biznesu``. Konferencje zgromadziły dużą ilość uczestników i spotkały się z ogromnym zainteresowaniem.